Miniszteri biztos

2012. nyarán, Balog Zoltán miniszter úr úgy látta, hogy arra a közösségépítő és kapcsolatteremtő fókuszra, melyekre eddig államtitkárként is építettem politikámat egy másik területen van nagyobb szükség, ez pedig az emberi erőforrásokat érintő területen a támogatáspolitikai döntések hatékony lebonyolítása az ember, a közösség központban állításával és ezen céllal arra kért, hogy az EMMI támogatáskezelőjét felügyelő miniszteri biztosként folytassam.


Az elmúlt években is nagyon keményen küzdöttem kollégáimmal, hogy lebontsuk a bürokrácia akadályait, hisz a támogatási döntések célja nem az aktacsomók növelése, hanem, hogy az a társadalmi cél megvalósuljon, mely a döntéshozó szándékában áll.

Miniszteri biztosként a tevékenységem az alábbi feladatokra terjed ki: az EMMI támogatáskezelő szervezetének további fejlesztésére, a támogatásközvetítői rendszer kidolgozásában való részvételére, és ezzel összefüggésben egyes források ágazatközi koordinációjára, az EMMI költségvetési forrású támogatáskezelési rendszerének stratégiai irányítására, ezzel összefüggésben a jogalkotási feladatok előkészítésének koordinálására, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: EMET) további fejlesztésére, a költségvetési forrású támogatásközvetítés EMMI-t érintő működési szabályainak kidolgozásában való részvételre, a szükséges szervezeti keretekre irányuló javaslatok előkészítésére, az EMET további humán és dologi erőforrás fejlesztés  megteremtésének és kialakításának ágazatközi koordinációjára, az EMET regionális szintű dekoncentrálásának koordinálására, az EMMI képviseletére, más tárcáknál rendelkezésre álló civil és nemzetiségi támogatási források ágazatközi felhasználásának szakmai összehangolására.

 

 

Az EMET az EMMI támogatáskezelő szervezete, amelynek stratégiai célja ellátni a miniszter által megjelölt, vagy jogszabály alapján kijelölt fejezeti kezelésű előirányzatok, normatív hozzájárulások, ösztöndíjak, pénzbeli ellátások és egyéb támogatások, programok pályázati, illetve más úton történő felhasználásának előkészítésével, lebonyolításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat, valamint – szükség szerint – közreműködni az európai uniós forrásból támogatott fejlesztések tervezésében, előkészítésében, megvalósításában, elszámolásában és lezárásában.

Az EMET megalakulásával a kedvezményezettek irányában egy olyan pályázati rendszert és egy olyan forrás kihelyezési struktúrát, technológiát hoztunk létre, amely átlátható, kiszámítható, ami a lehető legkevesebb adminisztrációt bonyolít.

Az EMET felöleli az oktatástól a társadalmi felzárkózásig, a nemzetiségi, egyházi, civil forrásokon át, a Nemzeti Együttműködési Alapig terjedő támogatáskezelést, valamint a támogatáskezelő látja el többek között a TÁMOP Gyerekesély programjának vezetését is, amellyel 21 kistérségben közel négyezer hátrányos helyzetű gyermek esélykiegyenlítését segíti elő. Az intézmény tavaly mintegy 16 milliárd forintnyi forrást juttatott el pályázati úton az oktatás, a szociális, a civil, az egyházi és a kisebbségi integráció területeire.

 

Stratégiai Alapvetés (EMMI)

Szükség van az EMMI egységes támogatáspolitikájának kidolgozására, a különböző pályázati rendszerek EMMI-n belüli összehangolására. A támogatáskezelés minisztériumon belüli és kívüli működésének részletes szabályozására, a stratégiai támogatások hatékonyságának és eredményességének fokozására, a támogatáskezelés nemzetközi szintű kapcsolatrendszerének fejlesztésére, a feladatokhoz kapcsolódó felmérések, konzultációk, rendezvények intenzívebb kezdeményezésére és szervezésére. Ennek eredményként kollégáimmal elkészítettünk egy anyagot, STRATÉGIAIALAPVETÉS az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatáskezelő rendszerének továbbfejlesztésére, különös tekintettel az egységes támogatáskezelő jövőbeni szerepére címmel.

 

Névjegy

Szászfalvi László

  • 62 éves
  • Teológus, a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett
  • Nős, három gyermek édesapja
  • Hobbi: olvasás,ping-pong, könyvgyűjtés, utazás
  • Kedvenc filmek: A remény rabjai, A bakancslista
  • Kedvenc étel: Harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
  • Kedvenc ital: Mentes ásványvíz citromkarikával
  • Kedvenc zenei előadók: Ismerős Arcok, Kormorán, Leonard Cohen, Pink Floyd
Csurgó városi televízió
Barankovics Alapítvány
Orbán Viktor
Jobban teljesít
Csurgó
Nagyatád
Barcs
Fidesz
KDNP
Csurgói KK
Csurgói NKC
Csurgói TK
Reformatus.hu
Cég2